Viktig information om din lägenhet och föreningen
Ansvar
Medlemmen/bostadsrättshavaren ansvarar för sin lägenhet. Läs i stadgarna § 35 Bostadsrättshavarens ansvar om vilket ansvar du har! Du som medlem har även ansvar om du hyr ut lägenheten i andrahand och hyresgäster omfattas av alla regler i föreningen.
Brandsäkerhet och utrymningsvägar
Brandvarnare: det är viktigt att du har en fungerande brandvarnare.
Trapphusen är våra utrymningsvägar, så det är jätteviktigt att de är fria, alltså att ingenting står i dem (förutom tillfälligt).
Bredband och tv
Föreningen är kollektivt ansluten till Telia bredband. Hårdvaran tillhör lägenheten. Vid inflytt och utflytt måste både säljaren och köparen anmäla sig till Telia.
Om ni har frågor eller behöver hjälp så kontakta Telia på nummer: 020-202070 (privatsupport för kunder med kollektivt avtal).
Brevlåda och lägenhetslista
När du som ny medlem flyttar in, kontakta vår fastighetsförvaltare Fastighetsallians AB: https://www.fastighetsallians.se/contacts.php
Vid andrahandsuthyrning, används c / o-adress i medlemmens namn.
Borra i väggar och tak
När du ska borra i väggar eller tak, tänk på att väggarna är byggda av olika material. OBS! Badrumsväggarna är mycket känsliga och om du borrar i dem finns stor risk att du förstör fuktskyddet. Titta i bopärmen för mer information och hör gärna av dig till vår fastighetsskötare Fastighetsallians AB och be om råd. Borrning med borrmaskin i lägenhet får endast utföras måndag till fredag mellan kl. 8.00 till 20.00 och helger mellan kl. 10.00 till 18.00.
Bygga om
Om du vill bygga om i din lägenhet ska du först be styrelsen om tillstånd. Alla större renoveringar eller ingrepp måste göras fackmannamässigt. Vi ber er som renoverar eller spikar i väggarna att respektera andra och hålla er till kl. 8-21 på vardagar och 10-21 på helger.
Eget underhåll av lägenheten
Eftersom det är du som medlem och lägenhetsinnehavare som är ansvarig för lägenheten och att allt ska fungera i den, så är det bra att göra eget underhåll. Här kommer några tips:
- Golvbrunnar: tänk på att rensa golvbrunnarna då och då, så att det inte blir stopp.
- Köksavlopp: rensa diskhoarna en gång i månaden med diskmedel och hett vatten
- Köksfläkten - filter och funktion För att köksfläkten ska fungera ordentligt, ska ett fönster i lägenheten öppnas. Filtret i köksfläkten behöver rengöras två gånger per år. Det går att diska i diskmaskinen.
- Tvättmaskin: Om tvättmaskinen börjar läcka kan det bero på att vattenlåset behöver rensas. Det sitter på baksidan av tvättmaskinen, som kan dras fram.
- Ventilation: för att rengöra ventildonet i badrummet, använd en smörkniv eller annat platt föremål av plast och för i glipan.
- Motionera jordfelsbrytare: Det finns en testknapp precis bredvid jordfelsbrytaren. När du trycker på den så åker vippan ned och strömmen bryta. Dra upp vippan så går strömmen igång igen.
El och vatten
Föreningen har ett kollektivt avtal för el och vatten där förbrukningen för den individuella lägenheten debiteras kvartalsvis via Brf Ekonomen. du som medlem behöver alltså inte teckna något avtal själv.
Gemensamma verktyg för utlåning
Föreningen har köpt in en borrhammare för utlåning till medlemmar. Våra väggar är jättehårda och det är bara borrhammare som rår på dem. Kontakta styrelsen om du vill låna den!
Gården
Använd gärna vår fina innergård! Om du planerar en större tillställning är det bra om du informerar grannarna i Facebook-gruppen och med anslag i portarna. Det finns en grill till utlåning och en soptunna för grillkol (som står bredvid trädgårdkomposten). Dynor till soffgruppen finns i en dynlåda och koden är 3462.
Huskurage
Styrelsen har antagit Huskurage - en policy vid oro för risk för våld i nära relation. I korthet går det ut på att våga knacka på eller ringa på hjälp om vi är oroliga för någon granne.
Lägenhetsnummer
Ert lägenhetsnummer står på en liten skylt utanför dörren.
Miljörummet och källsortering
Bredvid garaget i huset Ålgrytevägen 31 finns ett rum för källsortering och återvinning. Ju mer vi sorterar vårt avfall, desto lägre blir priserna för sophantering. Om det är fullt i behållarna får du vänta med att slänga tills det får plats. Tre gånger om året tillhandahåller föreningen en container för stora föremål som möbler och annat. Andra tider under året måste man själv forsla bort sådant som inte får plats till en återvinningsstation, t.ex. i Sätra. Under diskhon finns utrustning för att sortera avfall.
Miljöstation/sopstation
Mellan 29:an och 33:an finns behållare för hushållsavfall (de stora) och matavfall (de små).
Tre korta tips om behållarna:
- Släng soppåsen lite längre in, så bildas inte ett sopberg precis innanför luckan.
- Om sopberg har bildats: knuffa lite på det så faller det inåt och det blir mer plats.
- Om en behållare är full, släng din påse i den andra behållaren.
Källsortering finns i nedre entré i hus 31. Var noga med att sortera rätt och inte kasta i överfulla kärl, föreningen bekostas för såväl felsorterade sopor som överfulla kärl.
Värme
Värmen fungerar centralt. När det blir stora temperaturförändringar kan det ta några dagar innan värmesystemet hinner ställa om sig.